ДОЛИНАТА НА РЕКА СТРУМА

Поречията на реките Струма и Места се свързват снай-роматичната част от историята на българското вино. За прочутия мелнишки елексир се споменава далеч назад в летописите, а и до днес стари къщи в гр. Мелник се произвежда и съхранява вино по изпитана рецепта в специално изкопаните в ронливи скали предълги тунели.

Традиционната местна Широка Мелнишка лоза (известна още като Мелник) винаги заслужено е била сред претендентите за титлата „най-популярен български сорт“. Беломорското климатично влияние, сравнително по-бедните почви и изключително високите температури обуслявят отглеждането на висококачествени лозя предимно от червени сортове. 

Освен Широка Мелнишка лоза, тук се отглеждат и хибридните Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Руен и Мелник 1300, както и Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мерло, а от белите – популярната местна Керацуда и специално селектираният сорт Сандански Мискет.

ИЗБРАНИ ВИНА

ОТ ИЗБИ ВИЛА МЕЛНИК, ВИА ВЕРДЕ, РУПЕЛ, СИНТИКА, ОРБЕЛУС, ОРБЕЛИЯ

ТИПИЧНИ ХРАНИ

 

Оригинална и разнообразна, кухнята пот Пиринско и най-вече тази от региона на Банско е известна в цяла България със задушените си ястия и уникалните домашно приготвени колбаси и мезета.  Местните рецепти изискват дълго печене на бавен огън, като обичайно ястието се подготвя сутрин, слага се в пещта или в жарта на огнището и е готово за обяд. Така се приготвят различни видове боб чорби, капама, чомлек, джувеч (гювеч) и други.

Едно от най-популярните ястия тук е банската капама. Приготвя се като в голям глинен съд се редят последователно цели зелеви листа на дъното, парчета месо, плънка от ориз, зеле и цвекло, отново зелеви листа и т.н. Съдът се захлупва и се запечатва с тесто, като гозбата се пече около 10 часа на слаб огън.

Дори традиционните постни ястия като боб чорбата имат своя местен привкус – с добавка сланина, кървавица и местното цвекло наричано чекане.

 Нафпавок е вкусен колбасот разложкия край, който се прави от столетия. За направата му се избира най-доброто свинско месо, което се кълца, овкусява се с подправки и се натъпква в мехура на прасето от където идва и името нафпавок (на местен диалект „напъвам“ се изговаря „нафпавам“) Сушенето е първо на сухо и проветриво място, а после в сандъче с дървесна пепел, за да  не проникват бактерии.

Кухнята е интересна смесица от български, средиземноморски и ориенталски рецепти.

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените "Бисквитки".
Научете повече за нашата политика за поверителност и политика за Бисквитки