ДОЛИНАТА НА РЕКА СТРУМА

Поречията на реките Струма и Места се свързват снай-роматичната част от историята на българското вино. За прочутия мелнишки елексир се споменава далеч назад в летописите, а и до днес стари къщи в гр. Мелник се произвежда и съхранява вино по изпитана рецепта в специално изкопаните в ронливи скали предълги тунели.

Традиционната местна Широка Мелнишка лоза (известна още като Мелник) винаги заслужено е била сред претендентите за титлата „най-популярен български сорт“. Беломорското климатично влияние, сравнително по-бедните почви и изключително високите температури обуслявят отглеждането на висококачествени лозя предимно от червени сортове. 

Освен Широка Мелнишка лоза, тук се отглеждат и хибридните Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Руен и Мелник 1300, както и Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мерло, а от белите – популярната местна Керацуда и специално селектираният сорт Сандански Мискет.

ИЗБРАНИ ВИНА

ОТ ИЗБИ ВИЛА МЕЛНИК, ВИА ВЕРДЕ, РУПЕЛ, СИНТИКА, ОРБЕЛУС, ОРБЕЛИЯ

ТИПИЧНИ ХРАНИ

 

Оригинална и разнообразна, кухнята пот Пиринско и най-вече тази от региона на Банско е известна в цяла България със задушените си ястия и уникалните домашно приготвени колбаси и мезета.  Местните рецепти изискват дълго печене на бавен огън, като обичайно ястието се подготвя сутрин, слага се в пещта или в жарта на огнището и е готово за обяд. Така се приготвят различни видове боб чорби, капама, чомлек, джувеч (гювеч) и други.

Едно от най-популярните ястия тук е банската капама. Приготвя се като в голям глинен съд се редят последователно цели зелеви листа на дъното, парчета месо, плънка от ориз, зеле и цвекло, отново зелеви листа и т.н. Съдът се захлупва и се запечатва с тесто, като гозбата се пече около 10 часа на слаб огън.

Дори традиционните постни ястия като боб чорбата имат своя местен привкус – с добавка сланина, кървавица и местното цвекло наричано чекане.

 Нафпавок е вкусен колбасот разложкия край, който се прави от столетия. За направата му се избира най-доброто свинско месо, което се кълца, овкусява се с подправки и се натъпква в мехура на прасето от където идва и името нафпавок (на местен диалект „напъвам“ се изговаря „нафпавам“) Сушенето е първо на сухо и проветриво място, а после в сандъче с дървесна пепел, за да  не проникват бактерии.

Кухнята е интересна смесица от български, средиземноморски и ориенталски рецепти.

Сравнение на продукти
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Нашият онлайн магазин използва така наречените "Бисквитки".
Научете повече за нашата политика за поверителност и политика за Бисквитки