ИЗТОЧНА ТРАКИЯ

В източната част на Горнотракийската низина се намират едни от най-плодородните земи на България. Тук се отглеждат както зърнени култури, плодове и зеленчуци, така и грозде с превъзходни качества. Климатът е умереноконтинентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Почвите са основно канелени горски, алувиално-делувиални смолници и са изключително подходящи за земеделие.

Отглежданите сортове лозя предимно са червени – Каберне Совиньон, Мерло, Мавруд, а отскоро и доста успешно Пино Ноар. Напоследък се постигат отлични резултати с Шардоне, Совиньон Блан, Мусат и Траминер.

Разнообразието на произвежданите вина е огромно - от финни естествено пенливи вина, през плътни червени до добре структурирани бели вина.

ИЗБРАНИ ВИНА

ОТ ИЗБА ЗАГРЕЙ

ТИПИЧНИ ХРАНИ

 

В Тракия се отглеждат много зеленчуци и затова салатите са много популярна и предпочитана храна. Тракийската салата се прави от нарязано зеле, лук, целина и ряпа, към които се прибавя варен фасул и твърдо сварено яйце.

Едно от най-популярните ястия са гюзлемите – банички със сирене, направени от кори и печени на сач. Тракийските сърми пък се приготвят по подобие на баницас месо, като в ролята на плънка влиза запържено ситно накълцано месо с праз, домати и подправки.

Готвенето в глинени съдове е традиция и емблематично е тракийското гюведже – сирене, яйце, домати, гъби, луканка, запечени в глинен съд.

Но, без съмнение лютеницата е сред най-популярните традиционни български кулинарни продукти. Рецептите за нея са безбройни, но основните съставки – неизменни: печени червени чушки, домати и подправки като кимион, чесън и люти чушки. От 2013 г. лютеницата от Първомай е запазена в ЕС като местен продукт.

Кулинарните традиции на региона имат своите дълбоки корени още от времето на древните траки, населявали тези земи. По-късно влияние оказват гръцката, ориенталската и западноевропейската кухня.

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените "Бисквитки".
Научете повече за нашата политика за поверителност и политика за Бисквитки