МАЛБЕК

Малбек е червен винен сорт грозде, произхождащ от Югозападна Франция, около Каор, но виното от него никога не се е смятало за особено каччествено, докато в Аржентина не съживяват сорта. 

Малки насаждения има и в САЩ, Чили, Боливия, Мексико, Австралия, Северна Италия, Португалия, Нова Зеландия, Република Южна Африка и Канада.

Сортът е познат и с наименованията: Кот (Côt), Кагор, Ноар дьо Пресак (Noir de Pressac), Медок Ноар (Medoc Noir), Осероа (Auxerrois) и Тинта Амарела (Tinta Amarela).

 От сорта се приготвят висококачествени червени вина, които се отличават с плътен пурпурен цвят, богат вкус и аромати и мека, приятна танинова структура.

Няколко са разпространените стилове в зависимост от климата.

При хладен климат наблюдаваме малбек с доминиращи аромати на червени плодове и балансирани танини с малко или никакво отлежаване в дъбови бъчви.

В Аржентина надморската височина е ключов показател за качество при малбека. Малбек от висока надморска височина е с по-висока киселинност, повече танини и допълнителни цветисти и билкови аромати.

По-изисканите вина от малбек отлежават в дъбови бъчви за по-дълъг период и предлагат нюанси на черни плодове, шоколад, елегантни нотки на сладък тютюн

Във Франция малбек се отглежда предимно в Каор, в югозападната част на страната. Вината са с по-землист профил и са много различни от аржентинския Малбек. Забелязват се повече танини и аромати на касис и дим.

 

ИЗБРАНИ ВИНА

ОТ ВИА АНТИКА

Днес Аржентина дава над 75% от световното производство на малбек. 

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените "Бисквитки".
Научете повече за нашата политика за поверителност и политика за Бисквитки