САКАР И ИЗТОЧНИ РОДОПИ

Територията, намираща се между планините Сакар и Източните Родопи, е сред най-благоприятните за отглеждане  на лозя у нас. Не случайно тук са открити и най-много светилища с артефакти, доказващи производство и отношение към виното още от дълбока древност.

В този район са направени и едни от най-големите инвестиции в лозарство и винарство.
Няма да е пресилено да се каже, че оттук идват и едни от най-добрите български вина.

Климатът тук има силно средиземноморско влияние – зимите са меки и без отрицателни температури, а летата – горещи и сухи. По южните възвишения на Сакар, около Харманли, Свиленград и Ивайловград, почвите са невероятно разнообразни – предимно кафяви и кафяви горски, но с ярко изразени специфики. Не на последно място, в района липсват каквито и да е замърсители, което е предпоставка за производство на така модерните напоследък органични вина.

ИЗБРАНИ ВИНА

ОТ ИЗБИ МАЛКАТА ЗВЕЗДА И БРАТАНОВИ

ТИПИЧНИ ХРАНИ

 

Изключително популярен е т.нар. „тавалък“-  различни ястия, сготвени в тава, които после се ядат направо от нея.

Популярна е чорбата с праз.
Друг интересен млечен деликатес за региона е ахчакът. Приготвя се от варено до сгъстяване овче мляко, което се слага в глинен съд и се спуска в кладенец, където се оставя да отлежи дълго време. Наподобява много на катък.

Друго ястие, което няма да подминем е траханата. Прави се като тесто от брашно и зеленчуци, което се изсушава и стрива. Консервираният продукт се използва за целогодишно за приготвяне на сос, с който се прави попара.

Сред ястията с месо забележителна е заешката яхния със сушени сини сливи, а сред десертите свиленградското малеби.

 

Кухнята е интересна смесица от български, средиземноморски и ориенталски рецепти.

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените "Бисквитки".
Научете повече за нашата политика за поверителност и политика за Бисквитки