САКАР И ИЗТОЧНИ РОДОПИ

Територията, намираща се между планините Сакар и Източните Родопи, е сред най-благоприятните за отглеждане  на лозя у нас. Не случайно тук са открити и най-много светилища с артефакти, доказващи производство и отношение към виното още от дълбока древност.

В този район са направени и едни от най-големите инвестиции в лозарство и винарство.
Няма да е пресилено да се каже, че оттук идват и едни от най-добрите български вина.

Климатът тук има силно средиземноморско влияние – зимите са меки и без отрицателни температури, а летата – горещи и сухи. По южните възвишения на Сакар, около Харманли, Свиленград и Ивайловград, почвите са невероятно разнообразни – предимно кафяви и кафяви горски, но с ярко изразени специфики. Не на последно място, в района липсват каквито и да е замърсители, което е предпоставка за производство на така модерните напоследък органични вина.

ИЗБРАНИ ВИНА

ОТ ИЗБИ МАЛКАТА ЗВЕЗДА И БРАТАНОВИ

ТИПИЧНИ ХРАНИ

 

Изключително популярен е т.нар. „тавалък“-  различни ястия, сготвени в тава, които после се ядат направо от нея.

Популярна е чорбата с праз.
Друг интересен млечен деликатес за региона е ахчакът. Приготвя се от варено до сгъстяване овче мляко, което се слага в глинен съд и се спуска в кладенец, където се оставя да отлежи дълго време. Наподобява много на катък.

Друго ястие, което няма да подминем е траханата. Прави се като тесто от брашно и зеленчуци, което се изсушава и стрива. Консервираният продукт се използва за целогодишно за приготвяне на сос, с който се прави попара.

Сред ястията с месо забележителна е заешката яхния със сушени сини сливи, а сред десертите свиленградското малеби.

 

Кухнята е интересна смесица от български, средиземноморски и ориенталски рецепти.

Сравнение на продукти
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Нашият онлайн магазин използва така наречените "Бисквитки".
Научете повече за нашата политика за поверителност и политика за Бисквитки