СЕВЕРОЗАПАДЕН РЕГИОН
Северозападният регион е един от сравнително новите на винената карта на България. Простиращ се между Дунав, Искър и Стара планина, вината на Северозапада обаче определено са различни от всички останали: странни и понякога някак незавършени, но в същото време привлекателни със своята жизненост и първичност.
Типичният за Северозапада винен сорт е Гъмза. Други популярни сортове за района са Памид, Каберне Совиньон,
Мерло, Пино Ноар, Траминер, Ризлинг, Совиньон блан, Шардоне.
Изключителна природа, запазена от вредни въздействия, и подходящите климатични условия позволяват тук да се отглежда грозде с много високо качество. Хълмистият релеф с песъчливи и каменисти почви, големият брой слънчеви дни и хладните нощи способстват за създаването на неповторим тероар.
Най-важен обаче остава човешкият фактор – именно благодаряние на няколко упорити и много способни производители регионът се върна отново на винената карта на България.
ИЗБРАНИ ВИНА
ОТ ИЗБИ БОРОВИЦА И ШАТО БУРГОЗОНЕ
ТИПИЧНИ ХРАНИ
Косачко кисело е нещо като местен аналог на таратора. Приготвя се от сварени сухи чушки или зелени печени такива, нарязана на ситно краставица, чесън и копър, залети със студена вода и овкусени със сол, оцет и захар.
Популярна е компировицата – супата на торлашката кухня – се приготвя от картофи, лук, чушки и домати. След като се сварят, се намачкват и се слага бучка сирене.
Една от най-популярните манджи е белият муж. Ястието се приготвя от краве, козе или овче прясно и несолено сирене, което се пържи натрошено. Към него се добавя брашно. Съставките се бъркат до получаването на хомогенна смес.
Регионът на Монтана и Белоградчик е известен с типичната торлашка кухня. Тя е много лека и почти не включва месо.
Тайната на вкуса идва от подправките – джоджен, мащерка, магданоз, копър.