ЗАПАДНА ТРАКИЯ И РОДОПИ

Западната част на Горнотракийската низина и Родопската яка отдавна се нареждат сред най-разпознаваемите винени области на България. Тук е родното място на националната гордост – сорта Мавруд, от който се прави и най-популярното българско вино. Климатичните условия, защитеността от северните ветрове и доброто разпределение на валежите през отделните сезони благоприятстват получаването на богати, плътни и запомнящи се със своите характеристики червени вина. Почвите в региона са предимно канелени горски и смолници. 

Тук са концентриранои повечето от отглежданите в България червени сортове грозде – Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Рубин и Мавруд.

Регионът впечатлява с изобилието си от винарски изби, които съчетават по прекрасен начин традиции и съвременни технологии за производство.

ИЗБРАНИ ВИНА

ОТ ИЗБА ВИЛА ЮСТИНА , ДРАГОМИР

ТИПИЧНИ ХРАНИ

 

Агнешкото чеверме е неделима част от всяка празнична трапеза, като характерно за тукашните агнета е, че се хранят само с трева, което прави месото им много по-вкусно и крехко.

Пататникът е типично родопско ястие, носещо името на основната съставка – патати (картофи). Съдържа настъргани картофи, лук, сол и джоджен. Всички те се омесват и се пекат на много слаб огън като омлет.

Друг характерен представител на местната кухня е клинът, известен като „родопска баница“. Традиционният родопски клин се прави от точени кори, ориз, яйца, сирене, краве масло и сол.

Един от най-търсените родопски продукти е смилянският боб. Той не е конкретен сорт, а смес от местни разновидности, адаптирани към специфичните климатични условия по поречието на р. Арда. Обработката му се прави само на ръка, а почвата, на която расте, се тори само с оборска тор. Затова и производството му не надвишава 30 тона годишно.

Родопите са място, което впечатлява освен със своята природа и с неповторимата си кухня.

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените "Бисквитки".
Научете повече за нашата политика за поверителност и политика за Бисквитки